Stary telefon i nowa opona

• Cześć, jestem Marek. Mam czterdzieści pięć lat i od dwudziestu lat jeżdżę taksówką po Lublinie. Znam każde skrzyżowanie, każdy dziurę w asfalcie, każdego stałego klienta. Wiecie, ta praca ma swoje plusy – jesteś swoim panem, nie siedzisz w biurze, rozmawiasz z ludźmi. Ale ma też minusy – postój na dworcu o drugiej w nocy, pijany pasażer, który chce jechać do miejsca, które nie istnieje, i wieczne myślenie o tym, że opony są już gładkie, a nowe kosztują majątek.

Ten akurat miesiąc był fatalny. Wymieniłem rozrząd, potem padł alternator, a na deser – dwa tygodnie temu złapałem gumę w takim miejscu, że felga poszła do wyrzucenia. Żona patrzyła na mnie z politowaniem. „Marek, weź pożyczkę” – mówiła. Ale ja nie lubię pożyczek. Siedziałem wieczorem w garażu, z puszką piwa, i liczyłem w myślach, ile jeszcze muszę odłożyć. Wyszło mi, że przy obecnym tempie – za cztery miesiące.

Wtedy przypomniało mi się, jak jeden z pasażerów, młody chłopak w bluzie z kapturem, opowiadał o swoich wygranych w internecie. „Marek, to jest proste” – mówił. „Wchodzisz, rejestrujesz się, bierzesz bonus i grasz. Bez ryzyka, bo dają darmowe spiny”. Pomyślałem wtedy, że to gadanie nastolatka. Ale teraz, w garażu, z pustym portfelem i gładkimi oponami, uznałem, że nie mam nic do stracenia.

W domu włączyłem laptopa. Stary, wolny, ale działał. Wpisałem w wyszukiwarkę. Trafiłem na stronę, która wyglądała przyzwoicie. Sprawdziłem regulamin, opinie, zakładkę z promocjami. Wszystko było po polsku. Zarejestrowałem się. Potem tylko vavada vasino pl – bo tak nazywało się konto, które założyłem – i już byłem w środku.

Nie wpłacałem własnych pieniędzy. Znalazłem bonus powitalny: darmowe spiny bez depozytu. Dostałem ich czterdzieści. Pomyślałem – to bezpieczne. Zacząłem od prostego automatu. Motyw owocowy, klasyka. Stawka z bonusu, więc zero ryzyka. Kliknąłem pierwszego spina – nic. Piątego – 4 złote. Dziesiątego – 10 złotych. Uśmiechnąłem się. Po trzydziestu spinach miałem 65 złotych. Wszystko za darmo.

Wtedy pomyślałem – dobra, może warto dołożyć coś od siebie? Bonus bez depozytu jest fajny, ale prawdziwe pieniądze to prawdziwe pieniądze. Wpłaciłem 100 złotych. Tyle, ile kosztuje nowy akumulator, ale mój jeszcze działał. Na koncie po bonusie powitalnym i wpłacie miałem około 250 złotych.

Zmieniłem automat. Wybrałem motyw Dzikiego Zachodu – rewolwery, kowboje, saloon. Stawka 2 złote. Klikam. Nagle – trzy symbole bonusowe. Ekran zmienił kolor, pojawiły się darmowe spiny z mnożnikiem. Pierwszy spin – 20 złotych. Drugi – 50. Trzeci – 150. Siedziałem i patrzyłem, jak licznik rośnie. Czwarty spin – 300. Piąty – 700. Szósty – 1000. Kiedy rundy się skończyły, na koncie miałem 3200 złotych.

W pierwszym odruchu chciałem krzyknąć. Ale w domu spała żona. Więc tylko zacisnąłem pięść i wyszeptałem „tak”. Zrobiłem zrzut ekranu. Potem wypłaciłem wszystko. Pieniądze przyszły na konto w ciągu dwudziestu minut. Wiedziałem, że vavada vasino pl działa sprawnie, ale nie spodziewałem się, że aż tak szybko. Potwierdzenie przyszło, gdy jeszcze trzymałem telefon w dłoni.

Następnego dnia pojechałem do wulkanizatora. Kupiłem komplet opon. Nie używanych. Nie z odzysku. Nowych, markowych, takich, które wytrzymają więcej niż jeden sezon. Kosztowały 2500 złotych. Resztę – 700 złotych – dałem żonie na nowe buty zimowe (jej stare już przeciekały) i na chińskie jedzenie dla całej rodziny. Zamówiliśmy wszystko, co było w menu. Dzieci były szczęśliwe. Żona też.

Czy to zmieniło moje podejście do hazardu? Tak. Teraz vavada vasino pl odwiedzam bardzo rzadko. Tylko gdy widzę darmowe spiny lub bonus bez depozytu. I tylko wtedy, gdy mam naprawdę wolny wieczór. Nigdy nie wpłacam więcej niż 50 złotych. I nigdy nie gram z pieniędzy, których potrzebuję na życie. Bo tamten wieczór to była loteria. Czysty fart. A w loterii częściej się przegrywa.

Najważniejsza lekcja? Nie próbuj odrabiać strat. Jak przegrasz – przegrałeś. Idź spać, wróć jutro. Albo lepiej – za tydzień. Hazard jest jak wódka – od czasu do czasu może poprawić humor, ale na co dzień niszczy. Widziałem to u pasażerów, którzy wsiadali do taksówki o 6 rano, pijani lub głodni, bo przegrali całą wypłatę. Nie chcę być jednym z nich.

Dziś jeżdżę na nowych oponach. Auto lepiej trzyma się drogi, szczególnie jak pada deszcz. Żona uśmiecha się na widok swoich butów. A ja? Czasem wieczorem, gdy nikt nie widzi, włączam komputer i sprawdzam, czy są jakieś promocje w vavada vasino pl. Czasem kliknę za darmo. Czasem wygram 20 złotych. Czasem przegram. I to jest w porządku. Bo największą wygraną tamtego wieczoru nie były opony. Tylko ta chwila, gdy w garażu, z puszką piwa, pomyślałem sobie: „Marek, może jednak warto czasem zaryzykować”. I zaryzykowałem. I tym razem – wyszło.