Şansın Küləyi və Rəqəmsal Macəra

• Həyat yoldaşım deyir ki, mənim bəzi vərdişlərim uşaq kimi şıltaqlıqdır. Bəlkə də haqlıdır. İşdən evə gələndə, axşam yeməyindən sonra kofe içə-içə telefonumda nəsə oxumaq, ya da oyun oynamaq mənim üçün günün yeganə rahatlama anıdır. Peşəm dizaynerdir, bütün günü rənglər, formalar və müştərilərin sonsuz tələbləri ilə boğuşuram. Bəzən elə olur ki, beynim yorulur və sadəcə uzaqlaşmaq istəyirəm. Bu yaxınlarda, təxminən iki ay əvvəl, kolleqamla nahar fasiləsində söhbət edərkən söz online kazinodan düşdü. O, uzun illərdir ki, müxtəlif platformalarda oynayır və dedi ki, bu, sadəcə şans oyunu deyil, həm də bir növ stress atma üsuludur, əgər özünü idarə etməyi bacarırsansa.

Düzünü deyim, əvvəllər belə şeylərə qarşı qərəzli idim. Düşünürdüm ki, bu, sadəcə pul itirməkdir. Amma bir axşam, işdən evə gələndə, həddindən artıq yorğun idim və telefonumda nəsə etmək istədim. Yadıma kolleqamın sözləri düşdü. O, mənə dedi ki, əgər ciddi yanaşmasan, sadəcə əylənmək üçün oynayırsansa, bu, tamamilə fərqli bir təcrübədir. Mən də qərar verdim ki, bir dəfə yoxlayım. Araşdırmağa başladım və gördüm ki, Mostbet platforması Azərbaycanda çox populyardır. Onun mobil tətbiqi haqqında çoxlu rəylər oxudum. Yükləmək üçün mostbet apk download etmək lazım idi ki, telefonumda rahat istifadə edə bilim. Bu, mənim üçün ilk addım oldu.

Tətbiqi yüklədikdən sonra gördüm ki, interfeys çox sadə və aydındır. Mürəkkəb qeydiyyat prosesləri, sonsuz formalar yoxdur. Elə həmin axşam kiçik bir məbləğlə başladım. İlk oynadığım oyun ""Sweet Bonanza"" adlı slot oyunu oldu. Rəngarəng konfetlər, müxtəlif bonuslar... Səsi də çox xoşuma gəldi, insanı həqiqətən də oyuna cəlb edir. İlk cəhddə böyük uduş qazanmadım, amma kiçik bir məbləğ uddum. Bu, mənə bir növ həvəs verdi. Düşündüm ki, bəlkə də bu, sadəcə şansdır, amma yenə də xoş bir hissdir. Ertəsi gün işdə kolleqama danışdım, o dedi ki, ""görürsən, hər şey o qədər də qorxulu deyil, sadəcə özünü idarə etməyi bacar"". Və mənə bir daha xatırlatdı ki, mostbet apk download edərək tətbiqi telefonunda saxlasam, həmişə əlçatan olacaq və istənilən vaxt, istənilən yerdə oynaya bilərəm.

Bir neçə gün sonra, həftə sonu, evdə tək idim. Həyat yoldaşım anasına getmişdi, uşaqlar da onunla idi. Sakitlikdə nəsə etmək istədim. Yenə telefonumu götürdüm və Mostbet tətbiqini açdım. Bu dəfə ""Gates of Olympus"" oyununu sınadım. Oyunun qrafikası, Zevsin simvolu, göy gurultusu effektləri... Hər şey çox realistik idi. Oynayarkən bir neçə dəfə bonus turuna düşdüm. Bir dəfə elə oldu ki, ekranda simvollar elə düzüldü ki, mən böyük bir məbləğ uddum. Bu, minlərlə manat deyildi, amma yenə də mənim üçün xoş bir sürpriz oldu. O anki hisslərimi təsvir etmək çətindir. Ürəyim sürətlə döyünürdü, əllərim titrəyirdi. Sanki bir anda bütün yorğunluğum yox oldu. Amma ən maraqlısı odur ki, mən uduşdan çox, o prosesdən zövq alırdım. Oyunun gedişatı, gözləmə anı, nəticənin açıqlanması... Bütün bunlar bir növ adrenalini artırır.

Təbii ki, hər dəfə udmursan. Bəzən uduzursan, bəzən heç nə olmur. Amma mən özüm üçün bir qayda qoydum: heç vaxt itirdiyim pulu geri qazanmağa çalışmıram. Çünki bilirəm ki, bu, daha böyük itkilərə səbəb ola bilər. Sadəcə əylənmək üçün oynayıram. Əgər udsam, yaxşıdır, udmasam, deməli, bu gün mənim günüm deyil. Bu yanaşma mənə psixoloji olaraq rahatlıq verir. Bir dəfə dostum mənə dedi ki, ""sən necə belə soyuqqanlı ola bilirsən?"" Dedim ki, çünki mən bunu qumar kimi yox, hobbi kimi görürəm. Necə ki, bəziləri balıq tutmağa gedir, bəziləri velosiped sürür, mən də online kazino oyunlarını sınayıram. Fərq ondadır ki, burada nəticə şansa bağlıdır.

Bu yaxınlarda Mostbet-də kəşbek kampaniyası gördüm. Yəni, itirdiyin pulun bir hissəsini geri qaytarırlar. Bu, mənim üçün gözlənilməz bir bonus oldu. Bir dəfə elə oldu ki, bir həftə ərzində bir neçə dəfə oynadım və cüzi məbləğlər itirdim. Sonra gördüm ki, hesabıma kəşbek məbləği əlavə olunub. Bu, mənə bir növ ""ikinci şans"" kimi gəldi. Əlbəttə, bu, böyük bir məbləğ deyildi, amma yenə də xoş bir jest idi. Bu cür bonuslar insanı daha çox oynamağa həvəsləndirir, amma eyni zamanda da məsuliyyətli olmağa səsləyir.

Bir dəfə ailəmlə birlikdə Şəkidə, qohumlarımızın evində qonaq idik. Axşam hamı söhbət edirdi, mən isə telefonumda Mostbet tətbiqini açıb bir neçə oyun oynadım. Qohumlarımdan biri məni görüb soruşdu ki, ""nə edirsən?"" Dedim ki, online kazinoda oynayıram. O, əvvəlcə təəccübləndi, sonra dedi ki, ""mən də eşitmişəm, amma heç vaxt sınamamışam"". Mən ona tətbiqin necə işlədiyini göstərdim. O da maraqlandı və dedi ki, ""bəlkə mən də yoxlayım"". Amma mən ona xəbərdarlıq etdim ki, bu, sadəcə əyləncədir, ciddi qazanc mənbəyi kimi baxmaq olmaz. O, razılaşdı və dedi ki, ""sən haqlısan, hər şeyin dozası yaxşıdır"".

İndi, geriyə baxanda, bu təcrübə mənə çox şey öyrətdi. Birincisi, mən öyrəndim ki, şans oyunlarına düzgün yanaşmaq lazımdır. Əgər sən bunu qumar kimi görürsənsə, bu, sənin üçün təhlükəli ola bilər. Amma əgər bunu sadəcə əyləncə kimi görürsənsə, o zaman bu, stress atmağın bir yolu ola bilər. İkincisi, mən öyrəndim ki, hər şeydə balans olmalıdır. Nə qədər pul xərclədiyini, nə qədər vaxt sərf etdiyini izləmək lazımdır. Üçüncüsü, mən başa düşdüm ki, uduş və ya uduzmaq həyatın bir hissəsidir. Əsas odur ki, sən bu prosesdən nə öyrənirsən və necə davam edirsən.

Bu günlərdə də bəzən axşamlar telefonumu götürüb bir neçə oyun oynayıram. Amma artıq bu, mənim üçün bir vərdişə çevrilib, ehtiras deyil. Mən bilirəm ki, sabah işə getməliyəm, ailəmə vaxt ayırmalıyam, özümə qayğı göstərməliyəm. Online kazino sadəcə kiçik bir əyləncədir, həyatımın mərkəzi deyil. Və mən hesab edirəm ki, bu, ən doğru yanaşmadır. Çünki həyatda ən vacib şey balansdır. Nə qədər pul qazanırsan-qazan, nə qədər uduş əldə edirsən-et, əgər sən özünü yaxşı hiss etmirsənsə, heç bir mənası yoxdur. Əsas odur ki, sən öz həyatından zövq alasan və ətrafındakılara dəyər verəsən. Qalan hər şey sadəcə detaldır.