Vējš, kas mainīja spēles noteikumus

• Pagājušā gada novembris man šķita kā bezgalīgs pelēks tunelis. Strādāju par projektu vadītāju nelielā IT uzņēmumā, un mūsu komanda bija iesprūdusi vienā no tiem projektiem, kas nekad nebeidzas. Katru rītu pamodos septiņos, dzēru kafiju, kas garšoja pēc kartona, un braucu uz biroju, kur mani gaidīja tie paši e-pasti, tie paši sapulces pieraksti un tas pats sajūta, ka laiks iet, bet nekas nemainās. Vakaros mājās vienkārši ieslēdzu televizoru un skatījos, kā citi cilvēki dzīvo savas dzīves. Tā tas turpinājās nedēļām.

Vienu vakaru, kamēr klikšķināju pa sociālajiem tīkliem, uzgāju diskusiju, kur cilvēki dalījās ar savu pieredzi dažādās spēļu platformās. Nebija nekāda konkrēta iemesla, kāpēc es tajā iedziļinājos — varbūt vienkārši garlaicība, varbūt zemapziņā meklēju kaut ko, kas izrauj no rutīnas. Kāds komentārā pieminēja vavada kazino, un es, tīri impulsīvi, nolēmu paskatīties, kas tas ir. Nebiju nekāds azartspēļu entuziasts, drīzāk cilvēks, kurš meklē nelielu devu adrenalīna, lai atgādinātu sev, ka dzīvē ir arī nejaušība, ne tikai grafiki un termiņi.

Reģistrējos bez lielām cerībām. Iemaksāju nelielu summu — tiešām nelielu, tādu, ko nejustu, ja pazaudētu. Pirmais, kas mani pārsteidza, bija nevis spēles, bet gan tas, cik vienkārši viss bija organizēts. Bija bonusi jauniem spēlētājiem, bija kampaņas ar bezmaksas griezieniem, un, kas mani patīkami pārsteidza, bija iknedēļas keshbeka piedāvājums. Tas nav tas pats, kas lielais džekpots, par ko sapņo visi, bet tieši šī mazā atdeve lika man justies, ka platforma respektē spēlētāju laiku. Sāku ar vienkāršiem automātiem — tādiem ar augļu simboliem, pazīstamiem no bērnības, un dažiem jauniem, ar tematiku, kas mainījās katru nedēļu.

Pirmās divas nedēļas bija kā neliels eksperiments. Es nospraudu sev noteikumu: spēlēju tikai tad, kad esmu atpūties un nav steigas. Nekad pēc dusmīgas sapulces, nekad tad, kad esmu noguris. Tas palīdzēja saglabāt skaidru galvu. Un tad pienāca vakars, kad viss mainījās. Biju mājās viens, ārā lija lietus, un es izvēlējos spēli ar nosaukumu, kas saistīts ar senām civilizācijām. Sāku ar minimālo likmi, vienkārši vērojot, kā simboli krīt. Pēc desmit minūtēm bonusa režīms aktivizējās pats no sevis. Un tad notika tas, ko es nekad negaidīju — vairāki bonusa griezieni pēc kārtas ar reizinātājiem, kas auga katrā solī.

Es nesēdēju un nekliedzu. Gluži pretēji, es vienkārši sastinga. Ekrānā parādījās summa, kas bija daudz lielāka par to, ko biju iemaksājis, bet ne tik liela, lai es zaudētu prātu. Tas bija tieši tas, kas vajadzīgs — pietiekami, lai justu, ka esmu ieguvējs, bet ne tik daudz, lai tas izjauktu manu ikdienu. Izņēmu daļu uzreiz, daļu atstāju spēlēšanai. Un tajā brīdī es sapratu, ka vavada kazino man sniedza nevis bagātību, bet gan kaut ko citu — sajūtu, ka nejaušība pastāv, un ka dažreiz tā ir labvēlīga.

Nākamajās nedēļās es turpināju spēlēt, bet jau ar citu attieksmi. Tas vairs nebija bēgšana no garlaicības, bet gan neliels rituāls, kas iezīmēja darba dienas beigas. Sāku pievērst uzmanību detaļām: cik bieži parādās bonusa simboli, kā mainās izmaksu tabulas dažādos automātos, kā darbojas keshbeka sistēma. Atklāju, ka dažiem automātiem ir augstāka volatilitāte — tie maksā retāk, bet lielākām summām, savukārt citi ir stabilāki. Tas bija kā neliela matemātikas un intuīcijas spēle, kas mani patiešām aizrāva. Un katru reizi, kad saņēmu keshbeku par nedēļas neto zaudējumiem, es atcerējos, ka labs spēlētājs ir tas, kurš prot apstāties un novērtēt mazās lietas.

Mans draugs Jānis, ar kuru kopā strādāju, pamanīja, ka esmu kļuvis nedaudz dzīvespriecīgāks. Viņš jautāja, kas noticis. Es pastāstīju par savu pieredzi, bez liekas reklāmas, vienkārši kā par hobiju. Viņš sākumā bija skeptisks, bet pēc tam nolēma pamēģināt pats. Mēs sākām spēlēt kopā, dažreiz vakaros, dažreiz brīvdienās. Tas kļuva par mūsu kopīgu nodarbi — mēs dalījāmies ar novērojumiem par spēlēm, apspriedām bonusu piedāvājumus un pat izveidojām nelielu sarakstu ar automātiem, kas mums šķita interesantākie. Un tieši šajā laikā es atkal pieminēju vavada kazino kā vietu, kur viss ir pārskatāmi un bez liekas ažiotāžas.

Vasaras sākumā mēs ar Jāni aizbraucām nedēļas nogalē uz laukiem. Tur, sēžot uz terases, kamēr saule lēni rietēja pār ezeru, mēs runājām par to, cik dīvaini ir tas, ka cilvēks var gūt prieku no kaut kā tik nejauša kā spēļu automāti. Jānis teica kaut ko, kas man palika atmiņā: ""Tas nav par naudu. Tas ir par to, ka tu nekad nezini, kas notiks tālāk."" Un tā ir taisnība. Dzīvē mēs tik ļoti cenšamies visu kontrolēt — grafikus, sapulces, nākotnes plānus — ka aizmirstam, ka daļa no skaistuma ir tieši neparedzamībā. Spēles man to atgādināja. Nevis tāpēc, ka es gribētu riskēt ar visu, bet tāpēc, ka es iemācījos pieņemt, ka dažas lietas vienkārši notiek.

Protams, es neesmu naivs. Es zinu, ka azartspēles var būt bīstamas, ja tās pārvēršas par vienīgo veidu, kā justies labi. Tāpēc es vienmēr ievēroju savus noteikumus: nekad nespēlēju ar naudu, kas paredzēta īrei vai rēķiniem, nekad nespēlēju, kad esmu emocionāli nestabils, un vienmēr pēc spēles pārbaudu savu bilanci. Tas nav nekas varonīgs, tas ir vienkārši veselais saprāts. Un tieši šī pieeja man ļāva saglabāt pozitīvu pieredzi. Esmu guvis vairākus nelielus laimestus, dažreiz dažus desmitus eiro, dažreiz pāris simtus. Ne reizi neesmu sasniedzis milzīgu džekpotu, un tas mani neuztrauc. Man svarīgākais ir process — sajūta, ka vari ienākt, izmēģināt veiksmi, un iziet ar smaidu, neatkarīgi no rezultāta.

Rudens sākumā es piedzīvoju vēl vienu interesantu situāciju. Vienā no spēlēm, kur bonusa režīms tiek aktivizēts, savācot trīs simbolus, man paveicās divas reizes vienas stundas laikā. Otrajā reizē es nolēmu nepārspīlēt un izņēmu visu laimestu uzreiz. Tas nebija liels — apmēram tik, cik laba vakariņa diviem cilvēkiem labā restorānā. Bet tas bija pietiekami, lai es justos, ka esmu izdarījis pareizo izvēli. Nākamajā dienā es aizgāju uz to pašu restorānu ar Jāni un samaksāju par mūsu vakariņām no šī laimesta. Mēs smējāmies par to, cik absurdi ir tas, ka nauda no spēļu automāta pārvēršas par gardu ēdienu un labu sarunu. Bet tieši tāpēc man tas patīk — tas nav par naudu, tas ir par pieredzi.

Tagad, kad tuvojas ziema, es joprojām reizēm ieslēdzu spēles vakaros. Bet tas vairs nav tas pats cilvēks, kas bija pagājušā gada novembrī. Esmu iemācījies būt pacietīgāks, ne tikai spēlēs, bet arī darbā un attiecībās. Esmu sapratis, ka nevajag visu kontrolēt, ka dažreiz ir jāļauj notikt tam, kas notiek. Un paradoksāli, tieši spēles, kas balstītas uz nejaušību, man iemācīja pieņemt dzīves neparedzamību. Es joprojām strādāju tajā pašā IT uzņēmumā, bet tagad esmu ieguvis jaunu hobiju, kas man dod līdzsvaru. Un, ja kāds man jautā, ko es domāju par šo visu, es saku vienkārši: viss ir atkarīgs no tā, kā tu pieiet lietām. Ja tu spēlē ar prātu un prieku, tā var būt jauka pieredze. Ja tu spēlē, lai aizmirstu savas problēmas, tā var kļūt par problēmu. Es izvēlējos pirmo ceļu.

Un vēl viena lieta, ko esmu sapratis: cilvēki bieži runā par laimi kā par kaut ko, kas vienkārši notiek. Bet patiesībā laime ir arī prasme — prasme pamanīt labās lietas, prasme apstāties laikā, prasme novērtēt mazos laimestus. Mana pieredze ar vavada kazino man to ir iemācījusi. Tā nav reklāma, tā nav ieteikums visiem mesties iekšā. Tas ir vienkārši stāsts par cilvēku, kurš atrada veidu, kā padarīt savu ikdienu nedaudz interesantāku, un kurš iemācījās, ka pat nejaušība var būt laba skolotāja. Ja tu spēj saglabāt mieru gan tad, kad zaudē, gan tad, kad laimē, tu esi ieguvējs neatkarīgi no summas. Un tas, manuprāt, ir vislabākais laimests no visiem.