Nazywam się Marek, mam trzydzieści siedem lat i od pięciu lat prowadzę własną firmę transportową. Gdybym rok temu powiedział komuś, że będę spędzał wieczory na graniu w kasynie online, wyśmiałbym go. Zawsze uważałem hazard za głupotę dla ludzi, którzy nie mają zajęcia. No, mówiłem to do czasu, aż pewien zleceniodawca z Gdańska nie zatrzymał mnie przy rampie rozładunkowej i nie zaczął opowiadać o tym, jak to w zeszłym miesiącu wygrał trzydzieści tysięcy złotych. Nie uwierzyłem mu. W końcu każdy kierowca lubi ubarwić historię. Ale on pokazał mi na telefonie przelew z bukmacherki, a potem jeszcze z jakiegoś kasyna. Parę dni później, siedząc w ciężarówce w korku pod Łodzią, pomyślałem sobie: co mi szkodzi spróbować? Z nudów, wiecie, taka jazda potrafi zamienić mózg w kisiel.
Zacząłem szukać czegoś prostego, bo z technologią nie jestem najlepszy. Żona zawsze się śmieje, że jak trzeba zainstalować aktualizację w telefonie, to dzwonię po szwagra. Ktoś na forum transportowym polecił mi platformę, gdzie podobno nie trzeba pobierać żadnych kombajnów, tylko wystarczy otworzyć stronę. Ale jak zacząłem klikać, to wyskoczyło mi okno z informacją, żeby zainstalować **vavada aplikacja** na Androida. No i stanąłem przed dylematem: czy ryzykować i zawalać telefon jakimiś śmieciami, czy dać sobie spokój. Przeczytałem trzy recenzje, sprawdziłem, że to oficjalny sklep, a nie jakieś podejrzane mirror, i postanowiłem spróbować. Pierwsze logowanie zajęło mi może trzy minuty. Aplikacja działała płynnie nawet na moim wysłużonym Xiaomi, które dostałem od siostry po tym, jak wygrała przetarg na remont mieszkania.
Na początku grałem tylko w automaty takie, co mają w nazwie owoce albo egipskie skarby. Stawiałem piątki, czasem dychę. I powiem wam szczerze: pierwsza większa wygrana przyszła po trzech dniach. Wpadło coś około tysiąca dwustu złotych na grze z piratami. Pamiętam, że siedziałem na fotelu w biurze, a przede mną stała zimna herbata, której nie tknąłem od dwóch godzin. Patrzyłem na to zero, potem na jedynkę, i czułem się jak dzieciak, który znalazł skarb na podwórku. Ale dopiero potem zrozumiałem, że nie o same pieniądze chodzi. To było takie przyjemne oderwanie od rzeczywistości. W trasie non-stop myślisz o terminach, o klientach, o tym, że w pensji zabraknie na przegląd. A tutaj nagle masz prostą rozrywkę, w której liczy się tylko to, co widzisz na ekranie.
Po trzech tygodniach regularnego grania, zawsze wieczorem, gdy rozładowywałem towar w magazynie pod Wrocławiem, poczułem, że moja rutyna robi się zaskakująco przyjemna. Koledzy z bazy wysyłali mi linki do różnych dziwnych gier, a ja wracałem do swojego sprawdzonego zestawu. Doczytałem gdzieś, że warto mieć limity, wiec ustawiłem sobie dzienny budżet na jakieś pięćdziesiąt złotych. Raz nawet udało mi się wygrać pięć tysięcy na jednym spinie, ale szybko wypłaciłem kasę na kartę i kupiłem małej córce rower biegowy. Wiecie, jak to jest, gdy patrzycie na człowieka, który się cieszy z czegoś, co wygląda jak zabawka, a w środku gotuje się z was ta świadomość, że udało się uczciwie podzielić szczęście z bliską osobą?
Nie mówię, że hazard to dobry pomysł na dorabianie. Mówię tylko, że mnie ta zabawa nauczyła paru rzeczy. Po pierwsze, odkryłem, że umiem kontrolować impulsy. Po drugie, że nie każda rozrywka musi od razu mieć wymierny cel. Od zawsze byłem typem, który planuje każdy krok, spisuje trasę, sprawdza paliwo, telefonuje do klienta z wyprzedzeniem. A tutaj los rządzi się swoimi prawami. I to jest, paradoksalnie, wyzwalające. Czasami mam wrażenie, że większość ludzi boi się właśnie tej wolności, bo nie potrafią zamknąć portfela, gdy maszyna nie chce wypłacić. Ja nauczyłem się jednej zasady: jak mam ochotę zagrać, to od razu pytam sam siebie, po co to robię. Jeśli odpowiedź brzmi „bo chcę poczuć dreszcz”, to gra mi to daje i jestem spokojny. A jeśli odpowiedź brzmi „bo muszę odzyskać to, co straciłem”, to gaszę telefon i idę na spacer z psem. I wiecie co? Ten pies wychudłby, gdybym tej zasady nie wyrobił, bo na początku bywały wieczory, kiedy chciałem się odgrywać. Ale szybko zrozumiałem, że to ślepa uliczka.
Jakiś miesiąc temu, na urodzinach szwagra, ktoś zaczął opowiadać, że wszystkie kasyna to oszustwo, że algorytmy wszystko ustawiają. Nie chciało mi się dyskutować, bo po co psuć sobie wieczór. Ale wewnętrznie przypomniałem sobie konkretny wieczór, kiedy to nie ja, tylko mój kolega z pracy, dostał od losu mocno w kość i przegrał całą premię. Wystarczyło, że zagrał w jednym pijackim impulsie bez żadnego limitu. Ja wtedy właśnie odbierałem wygraną z bonusu powitalnego, o którym przeczytałem w regulaminie. Wszystko odbyło się przez tę samą vavada aplikacja, którą mam już od kilku miesięcy. I pomyślałem sobie wtedy, że nie ma złych narzędzi, są tylko nieodpowiedzialni użytkownicy. Piła łańcuchowa też jest niebezpieczna, ale nie obwiniam piły, tylko sąsiada, który próbował nią przycinać gałęzie nad głową, stojąc na drabinie bez zabezpieczenia.
Ostatnio wprowadziłem sobie nawet taki mały rytuał, nie, przepraszam, nie lubię tego słowa, powiedzmy, rutynę. W każdy piątek po rozładunku, kiedy mam czas wolny w hotelu, pozwalam sobie na godzinę gry. Maksymalna stawka to dziesięć złotych na rundę. Włączyłem sobie grę z motywem kosmosu i tam są takie śmieszne ufoludki, które robią miny przy wygranych. Raz zdarzyło mi się trafić rundę bonusową, która dała mi prawie cztery stówy. Nie ma co ukrywać, że przyjemnie jest zobaczyć powiadomienie o przelewie na konto w niedzielę wieczorem. Ale jeszcze przyjemniejszy jest ten moment, kiedy leżę w łóżku i myślę sobie: zrobiłem to bez głupot, zmieściłem się w budżecie, nie zepsułem sobie humoru. To jest prawdziwa wygrana.
Czy polecam każdemu? Nie. Bo każdy ma inną głowę. Ale jeśli ktoś pyta mnie o wrażenia, to mówię: spróbujcie, tylko musicie znać siebie. Nauczyłem się, że nie ze wszystkim trzeba wygrywać i że życie to nie jest ciągły wyścig po stawkę. Czasem po prostu siadasz z telefonem, odpoczywasz po szesnastogodzinnej zmianie i losujesz kilka symboli. Czasem trafisz jackpota w emocjach, a czasem trafisz na refleksję, że świat nie musi mieć sensu. Mnie ta lekcja wystarczy za najlepszą wygraną.