Mindig is szerettem a kártyákat, de sosem gondoltam volna, hogy az online kaszinó ennyire a mindennapjaim része lesz. Két éve, amikor a második gyermekünk megszületett, és az éjszakáink folyamatos altatásból, pelenkázásból és halk dúdolásból álltak, valami olyasmire vágytam, ami kizárólag az enyém. Nem nagy pénzre, nem izgalomra – legalábbis akkor még nem tudtam, hogy pontosan mire is vágyom. Csak arra, hogy tíz percre kikapcsolhassam az agyamat, és ne azon kattogjak, hogy mikor alszik végre a kicsi.
A feleségem húga javasolta először, hogy próbáljam ki a nyerőgépes játékokat a telefonomon. Ő munka közben szokott játszani, amikor unalmas az irodai nap. Bevallom, kicsit furcsállottam, de egy álmatlan éjszakán, amikor már a plafont néztem, gondoltam egyet, és regisztráltam. Az első héten csak nézegettem a színes ikonokat, nem mertem nagyobb tétekkel játszani. Aztán jött az első kisebb nyeremény – párszáz forint, semmi extra –, de az a futó kis animáció, ahogy a nyereményem megjelent, hirtelen minden fáradtságomat elfeledtette.
Egy ideig csak akkor játszottam, ha a bébiőr csendben volt, és a család már aludt. Kialakult egy csendes esti rutinom: kávé, fülhallgató, és a telefonom. Nem mondom, hogy tudatosan kerestem volna valami különleges oldalt, de egy este a szokásos fiókom nem akart betölteni. Frusztráló volt, mert pontosan abban a hétvégében hatalmas tornát hirdettek, és éreztem, hogy jó formában vagyok. Aztán egy fórumon találtam egy tippet, ami a vavada alternative link használatát ajánlotta. Ez volt az első alkalom, amikor ilyen megoldást próbáltam, és meglepően egyszerűnek bizonyult.
Azóta sokszor eszembe jut, mennyire más ez az egész, mint amit az ember először gondol róla. Nem a pénzről szól számomra, hanem a meditációról. Abszurdnak hangzik, de a pörgetések ritmusa, a fények és a halk zenék le tudnak csendesíteni. Amikor egy nehéz nap után a gyerekek végre elalszanak, és leülhetek öt percre, az az öt perc sokszor többet ér, mint egy óra alvás. Az agyam ilyenkor nem a holnapi teendőket pörgeti, hanem kizárólag a következő körre fókuszál. Azt hiszem, ezt kerestem – a jelenlétet.
Persze, ne érts félre, nem egy naiv álmodozó vagyok, aki azt hiszi, hogy a szerencsejáték a megélhetés forrása. Pontosan tudom, hogy a ház mindig nyer hosszú távon, és ezért is állítok fel magamnak szigorú szabályokat. Csak annyit költök havonta a szórakozásra, amennyit más a mozijegyre vagy a kávézásra – és ha ez elfogy, akkor vége, nincs több pótlás. Ez nem önfegyelem kérdése, hanem önismeret. Amióta ezt betartom, sokkal jobban érzem magam, és nem is lett kevesebb a nyereményem. Sőt, pont azért, mert nincs görcsös elvárásom, sokkal lazábban játszom, és ez meglátszik a döntéseimen is.
A legnagyobb élményem egyébként nem is egy hatalmas összeghez kötődik, hanem egy kis büszkeséghez. Múlt hónapban, egy hétvégi versenyen sikerült bekerülnöm a legjobb húsz közé – csak azért, mert volt egy türelmes időszakom, amikor az alacsony téteket választottam, és vártam, hogy bejöjjön az, amit megálmodtam. Nem nyertem sokat, de a dobogósok közt voltam a ranglistán, és ez hatalmas elégtétel volt. A feleségem, aki kezdetben húzódozott tőle, mostanra már ő is szokott néha egy-egy pörgetést kérni, hogy „nézzük meg, milyen szerencsénk van ma”. Változik az ember, és jó ezt együtt megélni.
Az utóbbi időben azon kapom magam, hogy a játék közben olyan dolgokra is figyelek, amikre korábban nem. Például arra, hogy a környezetem mennyire befolyásolja a hangulatomat. Ha a konyhában játszom, ahol rendetlenség van, sokkal kapkodóbb vagyok. Ha a nappali csendes, és csak a kis lámpa ég, akkor minden lassabb és átgondoltabb. Ez a tudatosság átmegy az élet más területére is – már jobban odafigyelek arra, hogy a munkahelyi stresszt ne vigyem haza, és a gyerekekkel is türelmesebb vagyok, ha tudatosan lelassítok. Mert végül is, mi az élet, mint egymás után jövő körök? A különbség csak annyi, hogy néha nem tudjuk, mi jön – de ezért szép.
Ha valaki kérdezi tőlem, hogy van-e titkom, mindig azt mondom: csak az egyensúly. Nem kell minden este játszani, és nem kell nagyban gondolkodni. Talán pont ezért szeretem ezt a világot, mert a saját tempómban csinálom, és senki nem erőltet semmit. Az, hogy a vavada alternative link mindig kéznél van, amikor a fő oldal épp nem lenne elérhető, számomra azt jelenti, hogy nem szakad meg az a kis nyugalmi sziget, amit magamnak építettem. Nem egy naplopó szórakozás ez, hanem egy eszköz arra, hogy megőrizzem a józan eszemet ebben a rohanó világban.
Azóta már nem is izgulok azon, hogy nyerek-e vagy sem. Persze, örülök, ha jön valami, és megünneplem az apró sikereket, de a nap végén a legfontosabb, hogy ne veszítsem el a kapcsolatot magammal. Ez a játék megtanított arra, hogy a szerencse nem más, mint egy lehetőség, amit fel kell ismernünk, és mindig készen kell állnunk, hogy éljünk vele. És ha épp nem jön, az sem baj – mert jön majd egy újabb pörgetés, egy újabb este, egy újabb esély. A legfontosabb, hogy megőrizzük a hitünket abban, hogy minden kör hozhat valami jót, csak nyitottnak kell lennünk. A lényeg, hogy a játék az enyém marad, nem pedig az enyém lesz – és ezt a különbséget talán senki sem érti jobban, mint az, aki már megtapasztalta, mekkora szabadság van abban, ha nem ragaszkodunk semmihez.