Csütörtök este volt, fél kilenc. A laptopom előtt ültem, és egy webshop színpalettáját néztem, amihez semmi kedvem nem volt. Három napja húztam ugyanazt a megrendelést, és az agyam már teljesen leblokkolt. A kávém kihűlt, a telefonomon pedig sorban pörögtek az értesítések, amiket ignoráltam. Ilyenkor mindig jön ez a fura érzés, mintha az egész napom csak egy hosszú, szürke függöny lenne, amit sosem húzok félre.
Aztán eszembe jutott egy haverom, Dani, aki már hetek óta nyomott valami online kaszinós játékot. Nem azért, mintha nagy pénzeket nyert volna, hanem mert szerinte ""agytágító"" esti program. Citromos sör, egy kis rulett, minimális tét. Végül is — gondoltam —, miért ne. Letöltöttem az alkalmazást, és bekattant a vavada hu oldala, amit Dani annyira dicsért. Első ránézésre tetszett a dizájn, nem volt túl hivalkodó, és a regisztráció is tényleg pár perc volt. Azt hittem, ez is olyan lesz, mint a többi: bombasztikus színek, idegesítő zenék, túl sok piros gomb. De nem.
Naivan kezdtem, tényleg. Huszonöt eurót töltöttem fel, ami nálam annyi, mint két pizzára való. A rulettasztalnál kötöttem ki, mert az tűnt a legkevésbé bonyolultnak. Piros vagy fekete, páros vagy páratlan, ennyi. Az első tíz percben csak néztem, ahogy a kis golyó pörög, és próbáltam rájönni, hogy ez most tényleg izgalmas-e, vagy csak azért csinálom, mert unatkozom. Aztán jött az első nyeremény. Húsz euróra tettem a feketét, és bevallom, a szívem hevesebben vert, amikor a golyó megállt. Nem nyertem nagyot, de az az érzés, hogy a döntésemnek következménye van, valami hihetetlenül eleven energiát adott. A szürke függöny egyszer csak eltűnt.
Onnantól kezdve valami megváltozott. Nem a pénz miatt, hanem a játék miatt. A rulett olyan, mint egy jó beszélgetés egy idegennel: sosem tudod, mit hoz a következő pillanat, mégis van benne valami logika. Én pedig szeretem számolgatni. A fejemben görgettem a valószínűségeket, figyeltem a sorozatokat, és közben olyan nyugodt lettem, mintha meditálnék. A barátaim mindig vicceltek, hogy túlságosan analitikus vagyok, ezt aztán itt tényleg kiélhettem. Negyven perc alatt csináltam hatvan eurót a huszonötből, és pontosan tudtam, mikor kell abbahagyni. Ez a kulcs, ezt a mai napig vallom. Nem a nyerés a lényeg, hanem hogy a saját tempódban, a saját szabályaid szerint játszol.
Azóta is hetente egyszer-kétszer benézek. Legtöbbször pár euróval játszom, olyankor, amikor a munkám után szükségem van valami apró, de intenzív kikapcsolódásra. Volt olyan este, amikor huszonöt euróból háromszázat csináltam, és olyan is, amikor az utolsó eurómig elvitt a mániám, és aznap este inkább kivettem egy mély levegőt, becsuktam a laptopot, és elmentem futni. Ez a kettősség benne a szép, legalábbis nekem. Az online kaszinó nem egy pénzgyár, hanem egy olyan színtér, ahol önmagadat is teszteled. Van, amikor türelmes vagy, van, amikor kapzsi, de mindig megtanulsz valamit magadról.
A kedvenc sztorim pontosan erről szól. Egyik este, hajnali egy körül, aludni sem tudtam, csak feküdtem a sötétben, és azon kattogtam, hogy mit rontottam el a napi munkában. Egy rosszul megválasztott betűtípus, egy elmozdult kontraszt, a végtelen apróságok. Felkeltem, megcsináltam magamnak egy teát, és gondoltam, fél órát játszom. Csak úgy, a semmiért. És ott, abban a zajos csendben, megint a vavada hu felületét nyitottam meg, ahol a játék olyan, mintha egy régi ismerős lenne. Nem akartam nyerni, csak kiüríteni a fejem. Tét nélkül, demó módban pörgettem a rulettet, és valahogy mégis belefeledkeztem olyan mélyen, hogy hajnali háromkor vettem észre, hogy már régóta mosolygok. A tea elfogyott, a gondolataim elrendeződtek, és úgy feküdtem vissza, mintha valaki megigazította volna a párnámat.
Egy dolog valahol itt vált világossá. A játék, akár online, akár offline, csak egy eszköz. Nem a ruletten múlik az az este, hanem a te fejedben dől el. Ha feszült vagy, a játék is feszült lesz. Ha meg csak játszani akarsz, akkor az lesz belőle, ami nekem is lett: egy nyugis, érdekes hobbi, amit kontrollálni tudsz, és ami nem igényel többet, mint amennyit adni akarsz. Nem lettem gazdag, nem vertem meg a rendszert, nem tudtam meg a piros és fekete titkát. Csupán arra jöttem rá, hogy azok az esték, amiket korábban unalomban vagy szorongásban töltöttem, mostanában sokkal inkább szólnak a kóstolgatásról, a feszültség és az elengedés játékáról.
A minap a nővérem kérdezte, hogy nem félek-e attól, hogy ez bevonz. Elmosolyodtam. Szerintem a jó játék épp az, hogy tudod, hol a határ. Nekem a határom az, hogy készpénzt sosem költök játékra, csak olyat, amit amúgy is elinnák vagy elfagyiznék egy hétvégi mozinál. Ez így korrekt. Ha nyerek, örülök, ha nem nyerek, az sem ér többet egy mozijegy áránál. És ha belegondolok, az utóbbi hetekben többet nevettem a rulettasztalnál, mint az elmúlt hónapokban. Ezért nem akarok lemondani róla. Van valami kellemesen rituális abban, ahogy a golyó pörög, ahogy a számok képbe kerülnek, ahogy a saját döntéseidet viszontlátod a kimenetben. Olyasmi ez, mint egy könyv, amit sosem fejezel be, de mindig szívesen lapozol.
Ezennel azt kívánom mindenkinek, aki unatkozik vagy görcsben van: keress egy olyan teret, ahol egyedül lehetsz a döntéseiddel. Lehet ez játék, sport, vagy akár egy hosszú séta. De ha valami kipróbálható kell, és nem bánod, ha a pénzed egykét órára izgalomra váltod, akkor a rulett, amit a vavada hu kínál, engem már jó néhány unalmas csütörtök estéből rántott ki. A lényeg: tudj leállni, aztán élvezd a pörgést. Nekem ez a tapasztalat lett a legnagyobb nyereményem.