A Festő és a Színek

• Mindig is azt mondták, hogy a művészet fájdalommal jár. Hát, az enyém pont a megélhetésért folytatott küzdelemből született. A nevem Zoltán, harmincnyolc éves vagyok, és egy rozzant garázst alakítottam át műteremmé a város szélén. A vásznaim tele vannak erőszakos, vibráló színekkel – sárga, ami sikít, kék, ami mély, mint a tenger, és piros, ami lángol. A galériák? Nem kértek belőlem. Túl vad, túl kiszámíthatatlan. Azt mondták, nem eladható.

Tavaly télen már a falat kapartam. A fűtés alig működött, a télikabátom szakadt volt, és a hűtőben egy doboz szardínia és egy fél hagyma árválkodott. A barátaim – akik már a nulladik kilométernél leléptek – azt hitték, teljesen elvesztem a valóságot. De nem, nem vesztem el. Csak más frekvencián rezegtem.

Akkor találkoztam egy pasival egy kocsmában. Nem, nem egy tipikus figura. Egy magas, elegáns srác volt, szemüveg mögött okos, kék szemekkel. Ő adta az ötletet. Nem festői ecsetről beszélt, hanem a gép előtt. „Próbáld ki,” – mondta, és odacsúsztatott egy cetlit az asztalon. „Nem kell nagy pénz. Csak egy kis adrenalin. Néha a szerencséd a képpé válik.”

Este otthon, a rozsdás radiátor mellett, bepötyögtem a címet a böngészőbe. vavada .com. Kattintottam. A képernyőn neonfények villantak, és egy végtelenül egyszerű, mégis csábító felület tárult elém. Nem volt benne semmi bonyolult. Nem kellett hozzá tanulmány, nem kellett festési technika. Csak egy gomb, amit megnyomsz, és a sorsod egy pillanat alatt eldől.

Az első tétem apró volt. Tíz euró. Fél doboz cigaretta ára. Pörgették a kártyákat, és én csak néztem. Nem hittem benne, hogy bármi is sikerül. De valami megváltozott. A pörgés, a hang, a színek – mintha a vásznam elevenedett volna meg a monitoron. Aztán a számok beugrottak. 50 euró. Az arcomra kiült egy félmosoly. Nem volt nagy összeg, de másnapra volt kenyér.

Aztán jött a második este. Már nem a kenyér hiánya vezérelt. Hanem a kíváncsiság. Mi van, ha a sors is egy ecsetvonás? Mi van, ha a véletlen ad nekem egy színt, amit még sosem használtam? 100 euró volt a tét. A gombnyomás, a szívdobogás. Aztán a képernyőn egy új szám. 500 euró.

Ekkor jött a fordulat. Nem a pénz kellett. Hanem a bizonyosság, hogy nem vagyok vesztes. Hogy a művészetem nem egy halott dolog. Vettem egy új vászont, drága, lenvásznút. És egy tubus ultramarinkéket. És a pénzből, amit nyertem, vettem egy buszjegyet a tengerhez – ahol a fény más, mint a városban. A tenger színe beivódott a retinámba.

De tudtam, hogy ez nem a véletlen játéka. A rendszer, amit vavada .com kínált, nem egy szerencsejáték volt számomra, hanem egy ablak. Egy ablak, ami kinyílt, amikor minden ajtó becsukódott. Nem mondom, hogy minden alkalommal nyertem. Nem. Volt, hogy veszítettem. De a tét mindig olyan volt, amit megengedhettem magamnak. Azt tanultam meg, hogy a kis összegek is hatalmas változást hozhatnak, ha a megfelelő pillanatban jönnek.

Egy hónap elteltével a műtermemben olyan festmények születtek, amilyeneket még sosem láttam. A vásznak tele voltak neonzölddel, ami a monitor másodpercenkénti villanását idézte, és türkizzel, ami a tengerben fürdőzött. A galériások, akik korábban kinevettek, most kopogtattak az ajtón. „Mi ez a vibrálás?” – kérdezték. „Ez az élet,” – válaszoltam.

És a legnagyobb dolog? A barátok visszajöttek. Persze, nem a pénz miatt. Hanem mert újra mosolyogtam. A festészetem nem a nyerésről szólt, hanem arról, hogy a valóságot saját színeimre formálhatom. A küszködésből nem menekülés, hanem új inspiráció született.

Ma már tudom: a legfontosabb dolog nem a nagy összeg, hanem a lehetőség. Hogy egy este, egy kattintás, egy apró tét – minden tovább mozdít valamit. És ha valaki azt mondja, hogy az élet szürke és unalmas, csak mutatok neki egy vászont. Aztán odasúgom: „Próbáld ki. Néha a szerencséd is ecsetté válik.” És a vavada .com – az csak egy eszköz. Mint egy ecset. Csak más formában.