Mana māsa Līga ir manas dzīves gaišākais cilvēks. Viņa vienmēr smaida, pat tad, kad dzīve met viņai grūtākos pārbaudījumus. Viņa strādā par pārdevēju ziedu veikalā, pelna niecīgu algu, bet katru nedēļas nogali atnes man pašceptu pīrāgu. Mēs esam tuvāki nekā vairums brāļu un māsu, jo bērnībā pārdzīvojām daudz kopā — vecāku šķiršanos, naudas trūkumu, pārvākšanos. Mēs turējāmies viens pie otra kā divi kociņi vētrā. Un tagad, kad mums jau ir pāri trīsdesmit, es joprojām jūtu, ka mans pienākums ir viņu sargāt.
Bet ir viena lieta, kas Līgu padara skumju. Viņai jau gadiem ilgi ir problēmas ar zobiem. Viņai izkrituši vairāki zobi, un sāpes viņa slēpj aiz smaidiem. Bet es redzu, kā viņa reizēm pieskaras vaigam, kad domā, ka neviens neskatās. Es zinu, ka viņa baidās no zobārsta, bet vēl vairāk viņa baidās no rēķina, kas nāktu pēc ārstēšanas. Latvijā tāda procedūra maksā tūkstošiem, un Līgas alga to neatļauj. Es pats strādāju par būvstrādnieku, mana alga ir labāka, bet arī man nepaliek pāri lielas summas. Katru vakaru es domāju par to, kā viņai palīdzēt, bet visas iespējas šķita nesasniedzamas.
Kādu otrdienas vakaru es sēdēju savā istabā un skatījos televizoru. Programmu pārtrauca reklāma, un es pamanīju paziņojumu par kādu spēļu platformu. Parasti es šādas lietas ignorēju, bet toreiz manā galvā iespīdējās doma. Ko, ja es pamēģinātu? Ne jau tāpēc, ka es ticu brīnumiem, bet tāpēc, ka man bija izmisums. Es aizgāju pie datora un sāku meklēt vairāk informācijas. Atcerējos, ka mans kolēģis Jānis reiz stāstīja, ka viņš spēlējot kādu spēli, kur laimēja. Es pajautāju viņam nākamajā dienā, un viņš man iedeva saiti. Bet diemžēl tā nedarbojās. Viņš pasmējās un teica: "Tev vajag citu adresi, to sauc par vavada mirror. Tās ir alternatīvas saites, kad galvenā ir bloķēta." Es pierakstīju un nolēmu pamēģināt vakarā.
Mājās es atvēru datoru un ievadīju to adresi. Lapas dizains bija glīts un nesarežģīts, pat tādam tehnoloģiju ziņā ne pārāk gudram cilvēkam kā es. Es reģistrējos, ieliku nelielu summu — 15 eiro. Tikai to, ko varu atļauties pazaudēt, jo lielāku risku es neuzņemtos. Sākumā viss gāja lēni. Es zaudēju pāris eiro, uzvarēju atpakaļ, atkal zaudēju. Bija sajūta, ka šī diena nav mana. Bet es turpināju, jo doma par Līgas smaidu man nedeva mieru. Un tad, pēc apmēram četrdesmit minūtēm, ekrāns pēkšņi mainīja krāsu. Sāka mirgot zeltīti simboli, un mana bilance sāka augt kā sēne pēc lietus. Es nevarēju noticēt savām acīm. 15 eiro pārvērtās par 150, tad par 300. Es apstājos, jo zināju, ka vēl viens klikšķis var visu sabojāt. Es izņēmu naudu un aizvēru datoru. Rokas man trīcēja.
Nākamajā dienā es piezvanīju Līgai un teicu: "Mēs ejam pie zobārsta. Es maksāju." Viņa sāka atteikties, teica, ka tas nav vajadzīgs, ka viņa var pagaidīt. Bet es biju stingrs. Es teicu: "Tu esi gaidījusi gadiem. Tagad ir pienācis laiks." Mēs aizbraucām uz klīniku, kas specializējas sarežģītās ārstēšanās. Ārsts paskatījās uz Līgas zobiem un teica, ka situācija ir nopietna — vairāki zobi ir jāizrauj, jāliek implanti, jāveic sarežģīta restaurācija. Kopējā summa bija tāda, ka es gandrīz noriju mēli. Bet man bija tieši tik, cik vajadzēja. Ne vairāk, ne mazāk. Tā bija precīza summa, ko es biju laimējis. Es samaksāju bez vilcināšanās.
Pirmā procedūra ilga trīs stundas. Es sēdēju uzgaidāmajā telpā un klausījos kluso mūziku. Kad Līga iznāca, viņas vaigs bija pietūcis, bet acīs spīdēja tāds prieks, kādu es sen nebiju redzējis. Viņa apskāva mani un teica: "Kā tu to izdarīji?" Es pasmaidīju un atbildēju: "Tā bija mana mazā uzvara." Es nepaskaidroju detaļas, jo zināju, ka viņa nesaprastu un uztrauktos. Bet es pats zināju patiesību. Tā nauda nāca no vietas, ko sauca par vavada mirror, un tā bija manas drosmes auglis. Es riskēju, un es uzvarēju. Bet uzvara nebija naudā. Tā bija iespējā palīdzēt savai māsai.
Nākamajās nedēļās Līga veica vēl vairākas vizītes. Katru reizi es viņu pavadīju. Katru reizi viņa kļuva nedaudz laimīgāka. Beidzot, kad ārstēšana bija pabeigta, viņa pirmo reizi gadiem ilgi pasmaidīja plaši, bez bailēm. Viņa teica: "Es atkal jūtos kā cilvēks." Un es sapratu, ka šie vārdi ir vērtīgāki par jebkuru naudu. Es sapratu, ka mans lēmums tajā vakarā bija pareizs. Ne jau tāpēc, ka es laimēju, bet tāpēc, ka es mēģināju.
Kopš tā laika es reizēm vēl atveru to pašu vietni. Ne jau tāpēc, ka es gaidu vēl vienu laimestu, bet tāpēc, ka man patīk atcerēties to sajūtu. Sajūtu, ka dzīvē ir vieta pārsteigumiem. Es zinu, ka nevaru paļauties uz veiksmi, bet es arī zinu, ka dažreiz ir vērts pamēģināt. Mana māsa tagad smaida, un es redzu, kā viņa ir mainījusies. Viņa vairs neslēpj sāpes, viņa ir brīva. Un šī brīvība ir mana lielākā uzvara.
Reizēm, kad es eju garām ziedu veikalam, kur viņa strādā, es apstājos un skatos, kā viņa apkalpo klientus. Viņa runā, smaida, un es redzu viņas jaunos zobus. Tā ir maza lieta, bet tā ir mainījusi viņas dzīvi. Un es esmu lepns, ka esmu daļa no šī stāsta. Nav svarīgi, kā tas sākās. Svarīgi ir tas, kā tas beidzās. Es beidzot sapratu, ka risks var atmaksāties, ja tas tiek darīts ar mīlestību sirdī. Es neesmu kļuvis par spēlētāju, es joprojām esmu būvstrādnieks, kurš nāk mājās noguris. Bet tagad man ir vēl viena atmiņa, kas silda manu sirdi. Un šī atmiņa ir mans dārgums.