Həyatımın yarısı kompüter oyunlarında keçib. Uşaq vaxtı "Counter-Strike", yeniyetmə vaxtı "Dota 2". Bu oyunlar mənə reaksiya sürəti, strategiya qurmaq, komanda ilə işləməyi öyrədib. Düşünürdüm ki, oyunlardan qazanc əldə etmək olar – turnirlər, mükafatlar. Amma heç vaxt ağlıma gəlməzdi ki, bir gün Dota bilgilərim mənə real pul qazandıracaq. Və o pul 400 manatdan çox oldu.
Adım Tural. 23 yaş, tələbəyəm. Universitetdə informatika oxuyuram. Boş vaxtlarımda Dota 2 oynayıram. Çox yaxşı oynamasam da, oyunun mexanikasını, komandaları, oyunçuları yaxşı tanıyıram. Son üç ildir ki, beynəlxalq turnirləri izləyirəm. Hansı komanda güclüdür, hansı oyunçu formadadır, hansı hero meta sürücüdür – hamısını bilirəm.
Həmin gün böyük bir turnir başlamalı idi – The International. Dünyanın ən böyük Dota 2 turniri. Mən həyəcanla gözləyirdim. Dostum Elvin zəng etdi: "Tural, bu gün oyunlar var. Mostbet-də mərc etmək olar, bax, sən Dota bilicisən, udarsan". "Mostbet dota 2?" – soruşdum. "Bəli, orada idman mərcləri var, həm də Dota üçün" – dedi.
Maraqlandım. Axı mənim biliklərim boş dururdu. Niyə bu biliklərdən qazanc əldə etməyim? "Mostbet dota 2" yazdım axtarışa. Sayta girdim. Qeydiyyatdan keçdim. Balansıma 20 manat atdım. İlk mərcim o günkü oyunlara olacaqdı.
Gündə üç oyun var idi. Birincisi: Team Spirit – Team Liquid. Mən Spirit-ə mərc etdim. Çünki Spirit son aylar çox yaxşı formada idi. 10 manat qoydum. Əmsal 2.1. Oyun başladı. İlk xəritədə Spirit qazandı. İkinci xəritədə Liquid. Üçüncü xəritə həlledici idi. Ürəyim döyünürdü. Spirit 20-ci dəqiqədə üstünlük qazandı, 35-ci dəqiqədə oyunu bitirdi. Mən uddum. 10 x 2.1 = 21 manat. Balans 20-dən 31-ə qalxdı. Yaxşı başlanğıc.
İkinci oyun: Gaimin Gladiators – BetBoom Team. Mən BetBoom-a mərc etdim. 10 manat, əmsal 2.5. Oyun başladı. BetBoom birinci xəritədə uduzdu. "Vay" – dedim. İkinci xəritədə qazandı. Üçüncü xəritə. Gərgin idi. Hər iki komanda yaxşı oynayırdı. 40-cı dəqiqədə BetBoom böyük bir səhv etdi, Gaimin qalib gəldi. Uduzdum 10 manat. Balans 21-ə düşdü.
Heç olmasa zərərim yox idi – 20 manat atmışdım, hələ 21 qalmışdı. Üçüncü oyun: OG – Tundra Esports. OG-ni yaxşı tanıyırdım. Onlar iki dəfə The International qazanıblar. Amma bu il formaları yaxşı deyildi. Tundra isə çox güclü idi. Dedim Tundra-ya mərc edim. Qalan bütün pulumu? Yox, ehtiyatlı olmalıyam. 15 manat Tundra-ya. Əmsal 1.8.
Oyun başladı. Tundra birinci xəritədə rahat qazandı. İkinci xəritədə OG müqavimət göstərdi, amma Tundra yenə qazandı. 2-0. Mən uddum. 15 x 1.8 = 27 manat. Balans 21-dən 48-ə qalxdı. Günü 20 manatla başlamışdım, 48 manatla bitirdim. 28 manat xalis qazanc. Pis deyil.
Amma ən maraqlısı ertəsi gün oldu. Səhər yuxudan qalxdım, birbaşa "mostbet dota 2" açdım. Yeni oyunlar var idi. Bu dəfə daha böyük mərc etmək istədim. Çünki bilirdim ki, biliklərim işləyir. Dünənki uduş mənə güvən verdi.
Oyun: Team Falcons – Xtreme Gaming. Falcons son turnirdə çempion olmuşdu. Mən onlara 30 manat mərc etdim. Əmsal 1.9. Oyun gərgin keçdi, amma Falcons qazandı. 30 x 1.9 = 57 manat. Balans 48-dən 105-ə qalxdı. 100 manatı keçdim!
Növbəti oyun: BetBoom – Team Spirit. Mən Sprit-ə 50 manat. Əmsal 2.2. Oyun başladı. Spirit birinci xəritəni uduzdu. Təşvişə düşdüm. Amma sonra iki xəritəni ardıcıl qazandılar. 2-1. 50 x 2.2 = 110 manat. Balans 105-dən 215-ə qalxdı.
Artıq əllərim titrəyirdi. 215 manat. Dota bilgilərimlə qazandığım pul. Düşündüm, dayanım, çıxım. Amma birdən beynimdə bir səs dedi: "Daha bir oyun, böyük uduş". O gün axşam son oyun var idi: Gaimin Gladiators – Tundra. Mən Tundra-ya 100 manat mərc etdim. Əmsal 1.85.
Oyun başladı. Tundra birinci xəritəni asanlıqla qazandı. İkinci xəritədə Gaimin güclü oynadı – Tundra uduzdu. Üçüncü xəritə. Həlledici. Barmaqlarım titrəyirdi, ürəyim döyünürdü. Ekrana baxıram – Tundra 10-cu dəqiqədə iki ölüm geridədir. 20-ci dəqiqədə bərabərləşdi. 30-cu dəqiqədə üstünlük qazandı. 40-cı dəqiqədə oyunu bitirdi! Tundra qalib gəldi. 100 x 1.85 = 185 manat. Balans 215-dən 400 manata qalxdı.
Düz dörd yüz manat. Oturduğum yerdən qalxdım, otaqda gəzdim. Dərin nəfəs aldım. Sonra oturdum, nağdlaşdırdım. 400 manat bank kartıma köçdü. 15 saniyə. Pul gəldi.
Həmin axşam Elvinə zəng etdim. "Elvin, sənin məsləhətin yaxşı oldu" – dedim. "Nə oldu?" – soruşdu. "Mostbet dota 2-də 400 manat qazandım" – dedim. Səssizlik. Sonra qışqırdı: "Nə?!" "Bəli, eşitdiyin kimi".
Həmin pulu nəyə xərclədiyimi soruşma. Özümə yeni kompüter hissələri aldım – prosessor, video kart. 350 manat. Qalan 50 manatla Elvinlə bir restoranda yemək yedik. O gülürdü, mən gülürdüm. "Dota bilgilərin işə yaradı" – dedi. "Bəli, yaradı" – cavab verdim.
O gündən sonra "mostbet dota 2" mənim üçün əyləncəyə çevrildi. Hər turnir vaxtı oynayıram. Kiçik mərclər, 10-20 manat. Bəzən uduram, bəzən uduzuram. Amma heç vaxt o günkü 400 manatı təkrarlaya bilməmişəm. Və təkrarlamaq da istəmirəm. Çünki o bir dəfəlik şans idi – doğru bilik, doğru vaxt, doğru mərc.
İndi universitetdə dostlar soruşur: "Tural, niyə bu qədər yaxşı Dota bilirsən?" Deyirəm: "Oyun sevdiyim üçün". "Bəs o uduş?" – soruşurlar. Deyirəm: "O, sevginin nəticəsi idi". Həqiqət budur – əgər bir şeyi sevirsinizsə, o şey sizə geri qayıdır. Mən Dotanı sevirdim. Mostbet dota 2 mənə o sevginin pulunu ödədi.
Bu hekayəni ona görə yazıram ki, hər kəs bilsin – biliklər heç vaxt boş getmir. Hardasa, nə vaxtsa, bir yerdə işə yarayır. Mənim üçün o yer Mostbet oldu. Mənim üçün o vaxt turnir həftəsi oldu. Və mən biliklərimi işə saldım. Nəticə? 400 manat. Amma puldan əhəmiyyətlisi – mən özümə inandım. Və o inam hələ də mənimlədir.
Həyatda hər şey oyundur. Hansı oyunu oynadığının fərqi yoxdur. Əsas odur ki, qaydaları biləsən. Mən Dota qaydalarını bilirdim. Mostbet qaydalarını da öyrəndim. Və qazandım. Sadə. Taktiki. Qələbə kimi.