Pracuję na magazynie pod Wrocławiem. Godziny są nieludzkie. Zaczynam o dwudziestej pierwszej, kończę o szóstej rano. W międzyczasie ładowanie palet, skanowanie kodów, wózek widłowy, który śmierdzi starym smarem, i taśma, która nigdy się nie zatrzymuje. Praca jak praca – mogłoby być gorzej. Ale moment, w którym wysiadam z busa pod blokiem o świcie, jest zawsze ten sam. Lodowaty poranek, pusta klatka schodowa, a w kieszeni wypłata, która ledwo starcza na rachunki i żarcie. Mieszkam sam, nie licząc kota, który i tak ma mnie gdzieś.
Była czwarta nad ranem. Nie wiem, jak to się stało, ale akurat mieliśmy przestój. System padł, nikt nic nie wiedział, magazyn stanął. Siedziałem w szatni, popijałem kawę z plastikowego kubka i czułem, że zaraz oszaleję z nudów. Nie mogłem nawet słuchać muzyki na słuchawkach, bo kierownik chodził i sprawdzał, czy przypadkiem nie ma nas w social mediach. Więc siedziałem i patrzyłem w ścianę. I wtedy przyszła myśl: a może by tak… spróbować czegoś. Czegoś, co choć na chwilę oderwie mnie od betonowej szarości.
Otworzyłem przeglądarkę na telefonie. Szybkie hasło, szybka decyzja. Nie szukałem opinii, nie czytałem rankingów. Po prostu wpisałem to, co ostatnio przewijało mi się w reklamach między rolami na Instagramie. Strona załadowała się błyskawicznie, co mnie zaskoczyło, bo na magazynie zasięg jest słaby. Pamiętam, że poczułem takie lekkie ukłucie adrenaliny, gdy zobaczyłem, że nie trzeba instalować żadnej aplikacji, nie ma dziesięciu potwierdzeń. Wystarczyło zrobić vavada i już. Logowanie zajęło mi tyle, ile zlizanie piany z tej kawy. Człowiek w nocy myśli inaczej. Mniej racjonalnie. Bardziej „a co mi tam”.
Wpłaciłem drobne. Mówię poważnie – trzydzieści złotych. Tyle, co dwa papierosy i cola na stacji. Nie oczekiwałem cudów. W głowie miałem plan, żeby pograć może kwadrans, zabić czas, a potem wrócić do układania palet, jakby nigdy nic. Nie znałem żadnych systemów. Nie liczyłem na fortunę. Ale gdy uruchomiłem pierwszą grę, coś we mnie drgnęło. Nie chodziło o pieniądze. Chodziło o to uczucie, że nagle nie jestem już ciałem na nocnej zmianie. Stałem się kimś, kto podejmuje decyzje. Nawet jeśli te decyzje to tylko „kręć” albo „dobierz stawkę”.
Minęło dziesięć minut. Nic wielkiego. Saldo skakało w górę i w dół, jak wózek widłowy po wyboistej hali. Byłem na minusie, potem na plusie, potem znowu spadałem. Nie denerwowałem się. Praca mnie nauczyła cierpliwości. Taśma sama nie zjedzie. Grę też trzeba poczuć. I wtedy, totalnie znikąd, przy grze, w której spodziewałem się tylko małych wygranych, trafiłem coś większego. Nie powiem, że miliony. Nie ma sensu przesadzać. Ale kwota, która pojawiła się na ekranie, sprawiła, że przestałem żuć tego gumowego pączka z automatu. Siedziałem z otwartymi ustami, patrząc, jak saldo rośnie.
Nie zareagowałem od razu. Bałem się kliknąć cokolwiek, żeby nie anulować wygranej. Zrobiłem zrzut ekranu, wysłałem do swojego drugiego numeru, na wypadek gdyby telefon padł. A potem, gdy emocje opadły, uśmiechnąłem się. Nie histerycznie. Tak z ulgą. Bo nagle uświadomiłem sobie, że ta noc nie jest już tylko walką z sennością i zgrzytem taśmy. Jest w niej jakiś fajny zwrot akcji.
Nie wypłaciłem wszystkiego od razu. Zostawiłem część, żeby pograć dalej, bo – no co tu dużo mówić – wkręciło mnie to. Ale z głową. Postawiłem sobie limit. Nie chciałem wracać do szatni z pustym kontem. Po godzinie, gdy system w magazynie wrócił, a kierownik cmoknął i kazał wracać do roboty, zamknąłem przeglądarkę. Miałem na koncie równowartość półtorej wypłaty. To nie jest fortuna. Ale gdy jesteś facetem po trzydziestce, który odlicza dni do pierwszego, półtorej wypłaty to przepaść spokoju.
Skończyłem zmianę o szóstej. Wsiadłem w busa. Za oknami Wrocław budził się w kolorach pomarańczu i różu. Puściłem sobie w słuchawkach coś spokojnego, nie techno, tylko taki leniwy hip-hop. I poczułem, że oddycham głębiej. Nie dlatego, że miałem hajs. Dlatego, że przez te parę godzin, w środku nocy, zrobiłem coś tylko dla siebie. Bez licencji, bez pozwoleń, bez kitu, że „może następnym razem”. Tym razem się udało. To zdarza się rzadko. Bardzo rzadko. Wiem to. Dlatego nie zamierzam z tego robić rutyny.
Ale wiem też, że gdy za tydzień znów będę siedział w szatni, patrząc w sufit, to pierwsze, co zrobię, to wejdę na vavada bez wahania. Nie z desperacji. Z ciekawości. Bo ta noc pokazała mi, że czasem jeden dobry spin potrafi zmienić coś więcej niż stan konta. Potrafi zmienić nastrój. A w mojej robocie, w moich godzinach, w moim życiu – to jest na wagę złota. Nawet jeśli nigdy więcej nie trafię. Nawet jeśli następnym razem stracę te trzydzieści złotych. I tak mi nie odbierze tego poranka. Tego momentu, gdy wysiadłem z busa i szedłem do klatki z rękami w kieszeniach, czując, że świat nie jest aż tak chujowy, jak myślałem jeszcze dwie godziny temu.