Vahetusevahetus ja õnnelik number

• Töötan hotellis vastuvõtus. Vahetused on pikad, palju väike, ja hommikuti pean naeratama inimestele, kes on puhanud, samal ajal kui mina olen väsinud. Ühel oktoobri õhtul vahetasin oma kolleegi – tema vajas vaba päeva, mina vajasin lisatunde. Arvasin, et saan natuke rohkem raha. Aga mis juhtus, oli see, et ma sain hoopis kaks tundi ootamatut vaba aega. Kolleeg tuli liiga vara. Ma pidin koju minema kell kuus, aga kell oli alles viis.

Istusin hotelli fuajees, jõin automaadist kohvi ja vaatasin telefoni. Mõtlesin, mida teha selle ühe tunniga kuni õhtusöögini. Mängida? Ma polnud ammu mänginud. Sest mul olid reeglid – mitte kunagi stressis, mitte kunagi pärast halba päeva. Aga see päev oli neutraalne. Ei hea ega halb. Lihtsalt igav. Avasin oma seadmetes ühe vana järjehoidja ja see viis mind otse aadressile https://vavada.solutions/et/ – tundsin ära disaini. Lihtne, selge, tuttav.

Registreerisin end ammu tagasi nimega "Öövaht". Sest see on mu töö. Mul ei olnud suuri ootusi. Laadisin sisse viisteist eurot – täpselt nii palju, kui maksis mu hommikune kohv ja croissant kümne päeva peale. See oli väike raha. Mõtlesin, et mängin pool tundi, siis lähen poodi. Valisin mängu, mis meenutas merd. Sinised toonid, karbid, ankrud. Kõik oli rahulik. Ma ei pannud tähelegi, kuidas aeg läks.

Kaotasin kaheksa eurot kiiresti. See oli okei. Olin valmis. Aga siis ma märkasin ühte asja. Mängul oli boonusrežiim, mis käivitus iga kümne tiiru järel. Ma polnud seda varem märganud. Lugesin reegleid. See oli lihtne – koguda kolm lahket rullikut. Ma proovisin. Ja neljateistkümnendal tiirul see juhtus. Kõik kolm rullikut muutusid kuldseks. Ja mu saldo hüppas seitsmelt eurot kolmekümne kahele.

See oli nii ootamatu, et ma isegi ei rõõmustanud. Ma lihtsalt vaatasin. Mõtlesin: "See on kogemata." Aga see polnud kogemata, sest ma olin lugenud reegleid. See oli teadlik valik. Jätkasin sama taktikaga – panin ühe euro korraga, ootasin boonust. Ja boonused tulid. Mitte iga kord, aga piisavalt tihti. Paarikümne minuti pärast olin ma viiekümne kaheksa euro juures.

Hotelli fuajees hakkas valgus muutuma. Õhtu tuli. Keegi istus minu kõrval ja luges ajalehte. Ta ei teadnud, et ma just võitsin raha, mis katab mu järgmise nädala lõunasöögid. Ma tundsin end salaja targalt. Mitte sellepärast, et ma olen geenius, vaid sellepärast, et ma võtsin aega asjast aru saada. See pole müstika. See on lihtsalt tähelepanu.

Võtsin välja nelikümmend eurot. Ülejäänu jätsin kontole. Väljavõte läbis kiiresti, nagu alati. Sulgesin telefoni, tõusin püsti ja läksin koju. Teel poodi ostsin head leiba, sinki ja ühe apelsinimahla. Väike võit, aga suur nauding. Sest ma ei pidanud oma tavalisest eelarvest võtma. See oli lisand. Ja see tundus hea.

Kodus olles mõtlesin sellele õhtule. Ma ei mänginud enam. Ma lihtsalt istusin, sõin võileiba ja naeratasin. Mu kass tuli ja pani pea mu sülle. See oli lihtne õnn. Mitte võit ise, vaid tunne, et ma tegin midagi õigesti. Ma ei ajanud taga. Ma ei vihastanud kaotuse peale. Ma lihtsalt olin kohal ja märkasin mustrit.

Järgmisel nädalal proovisin uuesti – seekord kodus, õhtul, rahulikult. Läksin samale lehele https://vavada.solutions/et/ ja valisin teistsuguse mängu. See oli lillede teemaline. Kaotasin natuke, võitsin natuke. Lõpetasin miinuses, aga ainult viis eurot. See ei teinud haiget. Sest ma teadsin, et iga kord ei pea võitma. See ei ole töö. See on vaheldus.

Ma õppisin kolme asja. Esiteks: loe reegleid. Teiseks: määra piir. Kolmandaks: ära kunagi mängi lootuses päästa halba päeva. Mängi siis, kui oled juba rahulik. Nii jääb see lõbusaks. Ja kui tuleb võit, on see boonus. Kui ei tule, siis pole kahju.

See lugu pole muljet avaldav. Aga see on tõeline. Vahel piisab ühest õhtust, ühest õigest mängust ja teadlikkusest, et elu muutuks natuke kergemaks. Minu viiskümmend kaheksa eurot ei muutnud mu elu. Aga nad muutsid seda nädalat. Ja see on minu jaoks piisav. Nüüd, iga kord kui keegi räägib hasartmängudest kui kurjast, mõtlen: "Võib-olla. Aga võib-olla ka mitte, kui sa tead, mida teed."