Február vége volt, hideg, szürke, az a fajta idő, amikor az ember még a boltba se szívesen megy ki. A feleségem a barátnőivel volt bruncholni, a gyerekek a számítógép előtt játszottak, én meg ott ültem a konyhában egy hideg kávé mellett, és próbáltam rávenni magam, hogy elintézzem a heti bevásárlást. De valamiért nem indult el a napom. Semmi kedvem nem volt sehova.
A telefonomat nyomkodtam, amikor megláttam egy hirdetést. Valami online játék, ingyenes körök, semmi befizetés. A sógorom hetek óta ezzel piszkált, hogy “próbáld már ki, unatkozol egyébként is”. Sosem hallgattam rá. De aznap… nem tudom. Valami mégis arra késztetett, hogy beírjam a keresőbe: vavada register. Mi baj lehet, gondoltam. Még a kártyámat se kell elővennem.
A regisztráció gyors volt. Egy perc alatt végeztem. Megkaptam az ingyenes bónuszt. Nem nagy összeg, de elég volt arra, hogy körülnézzek. A vavada register után egyből bedobtak egy üdvözlő ajánlatot, amit elfogadtam. Még mindig nem fizettem be semmit. A számlámon ott volt a bónuszpénz, és elkezdtem nézelődni a játékok között.
Egy egyszerű, egyiptomi témájú nyerőgépet választottam. Piramisok, szkarabeuszok meg egy csomó arany. Nem tudom, miért, de az tetszett a legjobban. Apró tétekkel kezdtem. A bónuszból nem lehetett nagyokat játszani, de nem is akartam. Csak úgy, kíváncsiságból pörgettem.
Az első tíz perc semmit sem hozott. Aztán egyszer csak, a negyedik sornál, megjelent két fáraó egymás mellett. A harmadik kellett volna. Pörgettem tovább. A hetedik körnél bejött a harmadik. A gép felvillant, és a számláló ugrott ezerkétszázat. Bent hagytam. Nem nagy dolog, de jól esett, hogy az ingyenes játék is hozhat valamit.
Aztán a tizenötödik perc környékén beindult a bónuszjáték. Három szkarabeusz egymás mellett. Ez volt az a pillanat, amikor a szívem egy kicsit gyorsabban vert. A bónuszban tíz ingyenes pörgetést kaptam. Az első pörgetés: hatezer. A második: háromezer. A harmadiknál már nem néztem a számlálót, csak pörgettem, mint egy robot. A negyedik: négyezer. Az ötödik: megint három. A végén, amikor a bónusz lejárt, a számláló harmincegynéhány ezer forintot mutatott. Pontosan nem emlékszem. Annyira meg voltam lepődve.
De itt jött a csavar. A bónuszpénzt le kellett játszani. Nem lehetett csak úgy kivenni. Tudtam ezt előre. Nem bántam. Gondoltam, folytatom. A következő húsz percben játszottam okosan. Nem tettem fel mindent egy lapra. Apró tétekkel pörgettem, és lassan, de biztosan teljesítettem a feltételeket. Közben nyertem is néhány kisebb összeget. A végére a számláló negyvenkétezer forinton állt meg.
A vavada register utáni első este nem fizettem be semmit. Mégis negyvenkétezer forintot nyertem. Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy ez az egész nem is olyan ördögi dolog, mint ahogy sokan gondolják. Persze, lehet veszíteni. De lehet nyerni is. És a legjobb az egészben, hogy nekem aznap nem kellett hozzá a saját pénzem.
Másnap reggel kivettem a pénzt. A vavada register után először próbáltam ki a kifizetést. Gyors volt, pár óra. A bankszámlámon landolt az összeg. Vettem belőle egy jó üveg bort, amit a feleségemmel megittunk vacsora közben. Meséltem neki az egész sztorit. Nem hitte el először. Aztán megmutattam a tranzakciókat. “Te meg a szerencséd” – mondta. “De ez nem mindennapos.” És igaza volt. Nem is azért csinálom.
Azóta is néha belépek. Néha fizetek is be egy kisebb összeget, néha csak a bónuszokat használom. De mindig emlékszem arra a februári szombatra. Amikor esett a hideg eső, amikor nem volt kedvem sehova menni, és a sógorom unszolására mégis belevágtam. A vavada register volt az a kis lépés, ami egy teljesen átlagos, unalmas napból emlékezetes estét csinált. Nem a pénz volt a fontos. Hanem az, hogy néha a legjobb dolgok akkor történnek, amikor a legkevésbé számítasz rájuk. Egy apró kattintás, egy ingyenes bónusz, és másnap már a számládon a pénz. Azóta is hálás vagyok a sógoromnak, hogy addig piszkált, amíg meg nem tettem.