Pracuję w żabce. Wiecie, to takie miejsce, gdzie czas płynie inaczej – godziny ciągną się jak gumowa taśma, a klienci potrafią zadać to samo pytanie piętnaście razy pod rząd. Była środa, jakieś piętnaście po czternastej, akurat skończyłem ustawiać hot-dogi i odetchnąłem. Przerwa. Wreszcie. Schowałem się za zapleczem, usiadłem na plastikowym krzesełku, otworzyłem telefon.
Nie miałem siły na scrollowanie. Ani na filmiki. Ani na wiadomości od szefa. W głowie mi wirowało, że za chwilę znowu będę stać przy kasie i uśmiechać się do ludzi, którzy traktują mnie jak mebel. I wtedy przypomniałem sobie o jednym starym koncie. Kiedyś, jakieś dwa lata temu, założyłem je z nudów, wpisałem jakieś hasło, zalogowałem się raz i zapomniałem.
Szukałem w pamięci, próbowałem różnych kombinacji. Email pamiętałem, ale reszta? Totalna czarna dziura. Po kilku nieudanych próbach telefon podpowiedział mi, że w przeglądarce mam zapisane hasło. Serio. Aż zdziwiłem się, że coś takiego działa. Kliknąłem, przekierowało mnie, i nagle zobaczyłem znajomy ekran. Wykonałem vavada login automatycznie, bez zastanowienia, jakbym wracał do mieszkania po klucze, które i tak leżą w kieszeni.
Strona otworzyła się po chwili. Spodziewałem się pustego konta, może jakichś groszy. A tam – niespodzianka. Okazało się, że przez te dwa lata wisiało na nim jakieś stare powitalne free spiny, które nigdy nie wygasły. No może nie do końca, ale coś tam się uzbierało. Nie wierzyłem własnym oczom. Miałem trzy złote siedemdziesiąt na koncie. Trzy złote. Za tyle to nawet nie kupisz sobie energetyka.
Stwierdziłem: co mi tam. Przerwa jeszcze dobra, dzieci w szkole, klientów na razie nie ma. Odpaliłem pierwszy slot, jaki wpadł mi w oko. Jakiś prosty, z owocami, bez fajerwerków. Kręcę raz, nic. Drugi raz – mały bonus. Przy trzecim spinie ekran lekko drgnął, symbole poukładały się w coś, czego nie spodziewałem się zobaczyć. Trzy siódemki. Wiecie, taki klasyk. Normalnie bym machnął ręką, ale to był ten moment, gdy poczułem, że coś jest inaczej.
Wygrana: 280 zł. Z trzech złotych. Na starym koncie, do którego ledwo pamiętałem hasło.
Nie wstałem. Nie krzyknąłem. Siedziałem na tym plastikowym krzesełku, patrzyłem w ekran i czułem, jak ciśnienie mi skacze. Może to głupie, ale bardziej niż same pieniądze ucieszyło mnie to, że ta chwila była tylko moja. Nikt o tym nie wiedział. Żaden klient, żaden kolega z pracy. Ja i ten stary vavada login, który uratował mi dzień.
Wypłaciłem kasę od razu. Przelew poszedł w minutę. Włożyłem słuchawki, wróciłem na salę i przez resztę zmiany uśmiechałem się jak idiota. Nawet pani Grażyna, która zawsze marudzi na paragon, dostała dzisiaj dodatkowy uśmiech. Nie dlatego, że wygrałem majątek. Dlatego, że przez pięć minut mojego życia wydarzyło się coś, czego absolutnie nie planowałem. A to jest w tej robocie na wagę złota.
Kupiłem sobie za te pieniądze nowe buty do chodzenia. Takie naprawdę wygodne, nie z bazaru. I do dzisiaj, gdy ktoś pyta, skąd mam je akurat teraz, mówię, że znalazłem je w szafie. To nie jest kłamstwo – znalazłem coś, o czym zapomniałem. Tylko że w cyfrowej szafie, na koncie, które myślałem, że jest puste.
Nie polecam hazardu nałogowo. Sam tam wchodzę może raz na miesiąc, gdy czuję, że potrzebuję odskoczni. Ale ta jedna konkretna środa nauczyła mnie, że czasem warto zapamiętać swoje hasła. I że nawet w żabce, między hot-dogami a zgrzewkami wody, może zdarzyć się coś fajnego. Coś, co sprawi, że reszta dnia nagle nabiera kolorów.
Do dzisiaj trzymam skina z tej wygranej w galerii. Nie żeby się chwalić. Żeby pamiętać, że nawet z trzema złotymi w kieszeni i zmęczeniem na twarzy można poczuć się jak ten gość, któremu akurat tym razem się udało. A to uczucie – to jest to, po co czasem wracam.